sluit

Stuur door

NB: De ingevoerde informatie wordt NIET door ons bewaard voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend gebruikt voor het versturen van dit mailtje.

Wijzer Onderwijs: Aandachtstekort- En gedragsstoornissen VO

Tijdens de les Engels maken de leerlingen een luistertoets. Wanneer er net een nieuwe dialoog begint, staat Nygel op van zijn stoel. Freek, die naast hem zit, kijkt op en luistert niet meer naar de dialoog. Nadat Nygel op verzoek van de docent weer is gaan zitten, begint hij druk met zijn pen op tafel te tikken. Na vier keer valt de pen op de grond. Nygel en Freek kunnen nu allebei de volgende vraag van de toets niet beantwoorden.

Sommige leerlingen met ADHD zijn erg onrustig. Anderen hebben moeite om hun huiswerk te plannen. Leerlingen met ODD of CD kunnen opstandig zijn of agressief op anderen reageren.

Hoe kunt u als docent omgaan met deze leerlingen? En hoe is het onderwijs op school zo te organiseren dat voor leerlingen met ADHD, ODD of CD een optimale leeromgeving ontstaat? Wijzer Onderwijs: Aandachtstekort- en  Gedragsstoornissen VO geeft praktische tips, waarmee u een specifieke aanpak biedt aan leerlingen met ADHD, ODD of CD.

Wijzers
Wijzer Onderwijs: Aandachtstekort- en Gedragsstoornissen VO bestaat uit vier katernen (Wijzers) met onder andere achtergrondinformatie en concrete tips en adviezen. De informatie staat overzichtelijk in schema’s en checklisten, die u eenvoudig kunt verspreiden binnen uw schoolteam. De vele praktijkvoorbeelden leveren herkenbare situaties op.

 • ADHD-Wijzer en de ODD/CD-Wijzer
  De ADHD-Wijzer en de ODD/CD-Wijzer geven achtergrondinformatie over ADHD, de oppositionele gedragsstoornis (ODD) en de antisociale gedragsstoornis (CD) bij adolescenten. De theorie wordt direct vertaald naar de onderwijspraktijk.

 • Les-Wijzer
  De Les-Wijzer geeft tips voor het lesgeven aan leerlingen met deze stoornissen in het voortgezet onderwijs. Deze tips zijn concreet en direct toe te passen in de praktijk.

 • Methodiek-Wijzer
  In de Methodiek-Wijzer staat welke onderwijsvormen en studieboeken het meest geschikt zijn voor deze doelgroep. Ook wordt beschreven op welke manier u tegemoet komt aan de onderwijsbehoeften van deze leerlingen tijdens toetsen of examens.

 • Organisatie-Wijzer
  De Organisatie-Wijzer geeft adviezen voor het invoeren van een schoolbrede aanpak voor
  leerlingen met aandachtstekort- en gedragsstoornissen.

 
 • Bestel Wijzer Onderwijs: Aandachtstekort- en Gedragsstoornissen VO

  Wilt u deze publicatie aanschaffen?

  Lees meer

Direct contact

Esther van Efferen
 • CED-Groep
 • Postbus 8639
 • 3009 AP
 • Rotterdam
 • tel: 010 4071 599