sluit

Stuur door

NB: De ingevoerde informatie wordt NIET door ons bewaard voor commerciƫle doeleinden, maar uitsluitend gebruikt voor het versturen van dit mailtje.

Wijzer Onderwijs Hechtingsproblemen

Kris is zes en zit in groep drie. In het contact met anderen valt op dat hij zich erg uitslooft en vaak stoer gedrag laat zien. Het lijkt wel alsof hij zich steeds opnieuw wil bewijzen. Kris vraagt op deze manier veel negatieve aandacht. Tegelijkertijd komt hij ook heel onzeker over. Pijn of verdriet houdt hij voor zichzelf, hij komt hiervoor geen hulp of troost zoeken bij de juf. Lastig om Kris te helpen!

Deze map gaat over hechtingsproblemen. Leerlingen met hechtingsproblemen vinden het moeilijk om relaties met anderen aan te gaan. Ze kunnen daardoor ongewenst gedrag laten zien in contact met andere leerlingen en met leerkrachten. Hoe gaat u in de klas om met deze leerlingen?

Wijzer Onderwijs: Hechtingsproblemen geeft u achtergrondinformatie over deze complexe problematiek. Heldere tips en adviezen bieden ondersteuning bij het werken met deze leerlingen.

Wijzers
De map Wijzer Onderwijs: Hechtingsproblemen bestaat uit twee katernen (Wijzers).

 • Wijzer over Hechting
  Deze Wijzer geeft achtergrondinformatie over hechtingrelaties, de vormen van onveilige hechting en de problemen die een leerling hierdoor kan ervaren. De theoretische informatie wordt inzichtelijk gemaakt met praktijkvoorbeelden. De aanwijzingen uit de Ondersteuningswijzer kunnen vooral goed worden uitgevoerd door iemand met enige kennis over hechtingsproblemen. Daarom is het zinvol om eerst de Wijzer over Hechting te lezen en vervolgens met de Ondersteuningswijzer aan de slag te gaan.
 • Ondersteunings-Wijzer
  Deze Wijzer biedt een stappenplan voor het signaleren van hechtingsproblemen en het verwijzen van een leerling voor externe hulpverlening. Ook geeft de Wijzer een beschrijving van de specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen met hechtingsproblemen en bovendien concrete, praktische aanwijzingen om hieraan tegemoet te komen in de klas. De Wijzer biedt ten slotte aandachtspunten voor de communicatie binnen het schoolteam over de aanpak van een leerling.

 
 • Bestel Wijzer Onderwijs Hechtingsproblemen

  Wilt u deze publicatie aanschaffen?

  Lees meer

Direct contact

Esther van Efferen
 • CED-Groep
 • Postbus 8639
 • 3009 AP
 • Rotterdam
 • tel: 010 4071 599